Facader, rør og ventilation

FACADER

 

Ifølge lokalplanen for området og den tinglyste deklaration på ejendommen er det ikke tilladt på nogen måde at ændre på facaderne, herunder heller ikke ændre på farverne på beton, træværk og eternit på altaner og terrasser. Det er heller ikke tilladt, at fjerne eller opsætte faste bygningsdele.

 

Bestyrelsen er bemyndiget til kun undtagelsesvist at anbefale, at Bygningsinspektoratet dispenserer fra lokalplanen og fra servitutterne i skødet. Det kan kun ske efter konkret vurdering i ejerforeningens bestyrelse. Træværkets sorte farve skal bibeholdes.

 

RØR- OG AFLØB

 

Afgrænsningen mellem hvad der er fælles, og hvad der er private rørinstallationer defineres generelt således:

 

Varme-, brugsvand- og afløbsrør - inde i installationsskaktene (de lodrette rør) er fælles og vedligeholdes dermed af ejerforeningen/fællesskabet.

 

De rør, der er placeret efter afspærringshanerne i lejlighederne, er private rør. Vedligeholdelse af disse installationer herunder de i lejlighederne synlige rør er de enkelte lejlighedsejeres egen vedligeholdelse.

 

Ved eventuelle utætheder med skader til følge er disse, uanset hvilke rør utætheden stammer fra, dækket af ejerforeningens forsikring.

 

Ved ændring og modernisering af køkken og/eller badeværelse er det vigtigt, at de fælles rørinstallationer inde i de lodrette installationsskakte bliver kontrolleret, og eventuelle defekter i form af f.eks. begyndende tæring bliver udbedret.

 

Ejerforeningen foranlediger og afholder omkostningerne ved de eventuelt foretagne nødvendige reparationer og udskiftninger. Genetablering er til lejlighedens oprindelige niveau. Det kan i visse situationer forlænge en ombygningsperiode, men modsat reduceres risikoen for, at der senere – måske kort efter en renovering - skal åbnes akut på grund af udsivende vand fra defekte rør.

 

Der må ikke foretages ændringer af varmeinstallationen, herunder ændring af rørføringerne. Eventuelle tilstopninger i rørene fra køkken- og håndvaske samt badeværelser er beboernes egen vedligeholdelse og ansvar. Ved eventuel tilstopning af afløb kan ejendomsassistenten kontaktes, og hvis rensningsopgaven kan klares inden for rimelig tid (max. 2 timer) og med det værktøj ejerforeningen råder over, kan ejendomsassistenten udføre rensningen. Hvis der skal tilkaldes ekstern assistance, er det for den enkelte beboers egen regning.

 

Vigtigt: Der må aldrig anvendes kaustisk soda eller andet ætsende middel til rensning af afløb.

 

Vær opmærksom på renholdelse af afløb fra badekar, brusekabine, bidet og gulvafløb samt hånd- og køkkenvaske.

 

Det anbefales kraftigt, at der ca. en gang om måneden hældes ca. 2 liter kogende vand igennem afløbene, primært ved køkkenvaskene. Undgå fedtholdige madrester og stearin i køkkenvasken, da dette er årsag til stoppede afløb.

 

Der må ikke skylles engangsbleer, større vatklumper og lign. ud i toiletterne.


Hvis ovennævnte tilsidesættes er udgifter til rensning af afløb for beboerens egen regning. Evt. tilstopning eller utætheder i installationerne skal altid og straks meddeles ejendomsassistenten.

 

 

VENTILATION

 

Ejendommene er udstyret med et fælles ventilationssystem, hvor ventilatorer på taget gennem lodrette kanaler ventilerer lejlighederne med udsugning i køkkener og badeværelser. For at sikre en effektiv ventilation i hele ejendommen, er det meget vigtigt, at alle beboere overholder disse regler:

 

Der må udelukkende monteres en reduktionsventil på udsugningskanalerne. Der må således under ingen omstændigheder tilsluttes tørretumblere, emhætter, el-ventilatorer eller anden ventilation til anlægget.

 

Udsugningsventilerne i køkkener og badeværelser må ikke blændes af, tildækkes eller fjernes. Udsugningen SKAL være forsynet med reduktionsventil for at sikre en ensartet luftfordeling i hele ejendommen.


Tørretumblere skal være af typen med kondenstørrer. Hvis der installeres emhætte skal den være af typen med spjæld uden motor eller med kulfilter.